Συνέντευξη: Ελένη Κρίγκου: Η «Βασίλισσα» των φρυδιών

Συνέντευξη: Ελένη Κρίγκου: Η «Βασίλισσα» των φρυδιών

Συνέντευξη στην εφημερίδα "Λεμεσός".

H Ελένη Κρίγκου είναι μητέρα δύο παιδιών, γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λεμεσό με καταγωγή από τη κατεχόμενη Λύση. Είναι επαγγελματίας αισθητικός με ειδίκευση στη μέθοδο microblading, στο σωστό σχηματισμό και διόρθωση φρυδιών.

Ως έφηβη ονειρευόταν μια καριέρα στη δημοσιογραφία, «ευτυχώς όμως ο πατέρας μου δεν με άφησε να την ακολουθήσω, γιατί θεωρούσε πως δεν ήταν επάγγελμα που άρμοζε σε γυναίκα». Το ανήσυχο της πνεύμα την οδήγησε να μετατρέψει το χόμπι της σε επάγγελμα, δηλαδή την αισθητική.

Παρά τις οικονομικές δυσκολίες της πολύτεκνης της οικογένειας, αποφάσισε να πάρει την απόφαση να εγγραφεί σε κολλέγιο αισθητικής, ενώ παράλληλα εργαζόταν ως σερβιτόρα σε πιτσαρία για να πληρώνει τις σπουδές της. «Η προσήλωση στον στόχο μου, δεν άλλαξε ούτε και με τον ερχομό της απρόβλεπτης εγκυμοσύνης, ενώ ήμουν ακόμη αρραβωνιασμένη. Αναγκαστικά έπρεπε να συντονίσω διάβασμα, σπίτι, οικογένεια, εγκυμοσύνη, γέννα, θηλασμό και φροντίδα ενός βρέφους. Παρ’ όλες τις δυσκολίες κατάφερα να ολοκληρώσω τις σπουδές μου και να πάρω το δίπλωμα αισθητικής», εξιστορεί.

Μπαίνοντας στο συναρπαστικό κόσμο της αισθητικής, την κέρδισε η τέχνη των φρυδιών. Συγκεκριμένα, αποφάσισε να εξειδικευτεί σε αυτόν τον κλάδο της αισθητικής ως brows artist, συνειδητοποιώντας τη μεγάλη και καθοριστική σημασία που έχουν τα φρύδια στην εμφάνιση του προσώπου. 


Ποιες οι σπουδές σου στο τομέα της αισθητικής; Παρακολούθησες κάποια επιπλέον σεμινάρια;

Σπούδασα αισθητικός στο Sussini College στη Λεμεσό. Το 2015 η τεχνική microblading ήρθε για πρώτη φορά στη Κύπρο, από τη Σέρβα εκπαιδεύτρια της Μilena Academy με έδρα το Βελιγράδι και απέκτησα το πρώτο δίπλωμα εκμάθησης στο microblading. Το 2016 πήρα το δεύτερο δίπλωμα ως masterclass στο microblading στην Κύπρο από την ίδια εκπαιδεύτρια, ενώ το 2017 ήρθε και το τρίτο δίπλωμα στις τεχνικές φρυδιών σκίασης και επανάληψης microblading σε ατομική εκπαίδευση στο Βελιγράδι και πάλι από τη Μilena Academy. Το 2018 απέκτησα τέταρτο δίπλωμα χρωματολογίας του microblading στο Daria Chuprys Permanent Makeup, στην Αθήνα. Την ίδια χρονιά έλαβα το πέμπτο δίπλωμα Henna Brows στο 24 Βeauty Academy, επίσης στην Αθήνα. 

Έχω επιλεγεί τρεις φορές για εκπαίδευση στο Παρίσι, στη γαλλική εταιρεία καλλυντικών προϊόντων Guinot και επιπλέον παρακολούθησα σεμινάρια που γίνονται κάθε χρόνο στην Κύπρο.Ο κλάδος της αισθητικής συνεχώς αναβαθμίζεται και ανανεώνεται. Εάν θες να εξελίσσεσαι και να προχωράς μπροστά πρέπει συνεχώς να αποκτάς καινούριες γνώσεις και να ενημερώνεσαι.

Η μέθοδος microblading είναι η ειδικότητα σου. Πως ξεκίνησε η ενασχόληση σου με τη συγκεκριμένη τεχνική; 

Για σχεδόν είκοσι χρόνια πρόσφερα διάφορες υπηρεσίες αισθητικής, όμως η αδυναμία μου ήταν πάντοτε η τέχνη των φρυδιών. Ως αισθητικός έδινα πάντοτε ιδιαίτερη έμφαση σε αυτά, όπως η απόλυτη συμμετρία, λεπτομέρεια και σχηματισμό των φρυδιών του κάθε προσώπου. Η αφοσίωση μου στη τελειότητα των φρυδιών, είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση του πελατολογίου μου.

Όταν το 2015 η τεχνική ήρθε στην Κύπρο, αποφάσισα να δηλώσω συμμετοχή για εκπαίδευση. Αρχικά τη φοβήθηκα, καθώς έχει μεγάλο βαθμό δυσκολίας, στην πορεία όμως μου άρεσε και το εξέλιξα. 


Τα τελευταία χρόνια πολλές γυναίκες επιλέγουν τη μέθοδο αυτή. Εξήγησε μας τι είναι το microblading.

Το microblading ή αλλιώς τεχνική τρίχα – τρίχα, είναι ημιμόνιμη μέθοδος για σχηματισμό φρυδιών. Προέρχεται από την Ασία και τα τελευταία είκοσιπέντε χρόνια έχει εξελιχτεί και πάρει την τελική μορφή που έχει σήμερα. Η αυθεντική τεχνική γίνεται με τη χρήση χειρονακτικού εργαλείου όπου ζωγραφίζονται στο δέρμα λεπτές γραμμές, όμοιες με τρίχε,ς εισχωρώντας μη τοξικά μελάνια με κρυστάλλινη ευκρίνεια και τρισδιάστατο βάθος. Το αποτέλεσμα είναι απόλυτα φυσικό και εντυπωσιακό γι’ αυτό και αρκετές γυναίκες σήμερα επιλέγουν το microblading, έναντι των άλλων τεχνικών.

Ενδείκνυται σε περιπτώσεις με αραιά, κενά ή κακοσχηματισμένα φρύδια, σε διορθώσεις προηγούμενων μόνιμων ή ημιμόνιμων μεθόδων, μετά από χημειοθεραπείες ή σε αλωπεκίαση, αλλά και μετά από τραυματισμούς. Αντενδείκνυται σε περίοδο εγκυμοσύνης, θηλασμού, έμμηνου ρύσης, αιματολογικές διαταραχές, διαβήτη, δερματικές ασθένειες όπως χηλοειδής και σε φαρμακευτική αγωγή όπως ασπιρίνη. Επίσης, στα πολύ λιπαρά δέρματα, η μέθοδος αποχρωματίζεται. 

Κατά τη διάρκεια της τεχνικής, η πελάτισσα νιώθει μικρή δυσφορία τα πρώτα λεπτά, αργότερα γίνεται χρήση αναισθητικού και δεν νιώθει καθόλου τη διαδικασία.

Πολλές γυναίκες σε επισκέπτονται για να σχηματίσουν τα φρύδια τους. Έχεις γυναίκες και από άλλες πόλεις; Ποιες επώνυμες Κύπριες σου έχουν εμπιστευτεί τα φρύδια τους;

Δόξα τω Θεό καθημερινά με επισκέπτονται γυναίκες από δέκα ως ογδόντα ετών, από όλες τις πόλεις τις Κύπρου. Έχω επιμεληθεί τα φρύδια αρκετών επωνύμων του καλλιτεχνικού χώρου και όχι μόνο, όπως ηθοποιούς, παρουσιάστριες, επιχειρηματίες κ.α.


Το όνομα σου έχει συνδεθεί με τη λέξη φρύδια. Με μια επιτυχημένη πορεία όπως η δικιά σου έχεις δεχθεί προτάσεις από άλλες πόλεις για συνεργασία;

Μου έχουν γίνει πολλές προτάσεις για συνεργασία από συναδέλφους σε άλλες πόλεις, ζητώντας μου να αφιερώνω μια-δυό μέρες τη βδομάδα για να εξυπηρετώ πελάτες τους στο χώρο τους. Οφείλω να ευχαριστήσω και δημόσια όλες τις συναδέλφους παγκύπρια, για τις συστάσεις, αλλά και για τις προτάσεις. Δυστυχώς όμως αυτό είναι αδύνατο λόγω βεβαρημένου προγράμματος, αλλά και γιατί προτιμώ οι εφαρμογές να γίνονται στο δικό μου χώρο που έχω κατάλληλα διαμορφώσει. 


Πέραν από τις υπηρεσίες που προσφέρεις στο χώρο σου με ποιούς άλλους τρόπους προβάλλεις την αισθητική;

Τα τελευταία χρόνια αρθρογραφώ θέματα αισθητικής σε διάφορα έντυπα μέσα όπως στην εφημερίδα Φιλελεύθερος και στα περιοδικά Όμικρον και Life. Επιπλέο,ν σε διαδικτυακά portals όπως το Sigmalive Magazine και MadameLefo. Παράλληλα, έχω φιλοξενηθεί σε διάφορες τηλεοπτικές εκπομπές στο Ρικ, Sigma, Alpha Tv και Οmega αλλά και ραδιοφωνικά στον Klik Fm.

Ο covid - 19 έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας. Ποια μέτρα λαμβάνονται στο ινστιτούτο για την ασφάλεια τόσο των πελατών όσο και της δικιάς σου.

Όπως όλοι οι σωστοί επαγγελματίες σε κάθε τομέα αισθητικής, δεν περιμέναμε τον κορωνοϊό για να αλλάξει κάτι ως προς το τρόπο εργασίας μας. Τηρούσαμε ανέκαθεν τους κανόνες υγιεινής και οι συνεδρίες γίνονται πάντα κατόπιν ατομικών ραντεβού. Αποστειρώσεις, καθαριότητα, μάσκες, γάντια, χαρτιά μιας χρήσης, ήταν και είναι αναπόσπαστο μέρος της δουλειάς μας.


Έχω πληροφορηθεί ότι αφιερώνεις κατά καιρούς από τον ελάχιστο ελεύθερο σου χρόνο προσφέροντας τις υπηρεσίες σου σε άτομα με ειδικές ανάγκες. 

Τις πιο συγκλονιστικές εμπειρίες του επαγγέλματος μου τις έζησα με τα άτομα με νοητική αναπηρία και ιδιαιτερότητες. Έχω επισκεφτεί το ειδικό σχολείο Απόστολος Λουκάς, το Αικατερίνειο πρότυπο κέντρο ημέρας που μαζί με παιδιά και από το Σπίτι του Μάριου, περιποιήθηκα τα κορίτσια με μάσκες προσώπου, σχηματισμό φρυδιών και μακιγιάζ. Η χαρά που πήρα ήταν μεγαλύτερη από τη χαρά που έδωσα. 

Φέτος, λόγω της πανδημίας αυτό δεν ήταν εφικτό γι’ αυτό θέλησα να προσφέρω στους συνανθρώπους μας με ένα διαφορετικό τρόπο. Αφιέρωσα το μήνα Νοέμβριο σε μήνα προσφοράς δωρεάν αποτρίχωση και σχηματισμό φρυδιού, σε όσες γυναίκες έχασαν τις δουλειές τους εξαιτίας του ιού. Δυστυχώς, τα περιοριστικά μέτρα διέκοψαν τις εργασίες μας, οπότε η πράξη προσφοράς θα μεταφερθεί σε κατοπινό στάδιο.

Τι σημαίνει για σένα η λέξη ομορφιά;

Η ομορφιά είναι η πηγαία ανάγκη του καθενός να νιώθει και να αισθάνεται καλά με την εξωτερική του εμφάνιση. Η σύγχρονη εποχή που ζούμε είναι η εποχή της εικόνας, δηλαδή το φαίνεσθε έχει μεγάλη σημασία στη καθημερινότητα μας.


Μια πολύ επιτυχημένη γυναίκα στο χώρο της αισθητικής  και μητέρα δύο αγοριών, θεωρείς ότι μια γυναίκα μπορεί να συνδυάσει καριέρα και οικογένεια;

Ο συνδυασμός των δύο είναι τρομερά δύσκολος, καθώς επιβάλλεται να κινείσαι σε πολύ γρήγορους ρυθμούς, για να προλάβεις όλους τους ρόλους. Το να είσαι σωστή και δραστήρια επαγγελματίας, ενώ παράλληλα καλή μάνα και μονογονιός, προϋποθέτει συνεχή τρέξιμο με αποτέλεσμα ανύπαρκτο ελεύθερο χρόνο. Όταν τα παιδιά ήταν μικρότερα, οι λέξεις ύπνος, χαλάρωση και ξεκούραση δεν υπήρχαν στη ζωή μου.

Τώρα τα πράγματα ευτυχώς είναι σαφώς καλύτερα, γιατί έχουν μεγαλώσει. Η βοήθεια της οικογένειας μου ήταν και είναι πολύτιμη σε αυτό τον αγώνα.

 

Αν και παιδί προσφύγων και συγκεκριμένα από τη κατεχόμενη Λύση, γεννημένη όμως στη Λεμεσό, φαίνεται πως αγαπάς πολύ τη πόλη σου. Τι είναι αυτό που την ξεχωρίζει από άλλες πόλεις;

Αναμφίβολα η πόλη της καρδιάς μου είναι η Λεμεσός και είμαι σίγουρη πως σε καμία άλλη πόλη δεν θα μπορούσα να ζήσω, εκτός από τη πόλη που γεννήθηκα. Ταυτόχρονα, νιώθω περηφάνια για τη καταγωγή μου, παρότι την όμορφη Λύση τη γνώρισα μέσα από φωτογραφίες, περιγραφές και ιστορίες από την οικογένεια μου. 


Ένα μήνυμα που θέλεις να στείλεις στους αναγνώστες της εφημερίδας μας.

Έχω τη πεποίθηση ότι ακόμα μια φορά εμείς οι Λεμεσιανοί όπως αποδείξαμε και στο παρελθόν, πρέπει να στηρίξουμε και να σταθούμε ο ένας δίπλα στον άλλον σε αυτές τις δύσκολες και πρωτόγνωρες συνθήκες που ζούμε.

Αυτό μπορεί να είναι ένα πιάτο φαγητό ή μια προσφορά ειδών πρώτης ανάγκης στη διπλανή οικογένεια που μπορεί να έχει μείωση εισοδημάτων ή και απώλεια εργασίας. Επίσης, να στηρίξουμε τις τοπικές επιχειρήσεις, ώστε για να βγουν ζωντανές από αυτή την κρίση. Όλα αυτά είναι εφικτό να συμβούν, γιατί στο DNA των Λεμεσιανών υπήρχε και θα υπάρχει πάντοτε η ανθρωπιά και ο αλτρουισμός.

 

Επίσημο άρθρο

 

Επιστροφή στο ιστολόγιο